Nyhet

Stridsvagn S i skala 1:5

Somliga köper, andra bygger egna. Vissa är stora, andra är små. Gemensamt är att detta är fantastiskt roliga fordon att köra! Precis som sina förebilder klarar de tuff terräng och tar sig fram nästan överallt.

Den vanligaste skalan för mindre vagnar är 1/16. Dessa kostar från några tusenlappar och uppåt och finns i allt från enkla utföranden i plast till avancerade modeller helt i metall. Ljud, rök och ljuseffekter adderar ytterligare en dimension till modellerna. Skala 1/6 är vanligast när det kommer till de större modellerna, men det förekommer både större och mindre skalor. Här hittar vi modeller helt i metall, med skalenlig pansartjocklek, men också något enklare varianter med plast-skorv. De stora modellerna gör sig mycket bra ute i terrängen tack vare sin storlek och tyngd. 

Sten Engström har konstruerat och byggt en modell av ”Stridsvagn S” i skala 1:5 med en inbyggd 2 stegs gasturbin, den kan manövreras och köras och har alla styrfunktioner som en riktig Stridsvagn 103 C. Det går att skjuta salutskott samtidigt som den har full funktion på hylsutkast. Sten Engströms pansarmodell av stridsvagnen 103C väger 150 kilo. Stridsvagnen, som också kan kallas för bara S, där s:et står för svensk, ingick i det svenska försvaret mellan 1960 till mitten av 1990-talet. Den var en av huvudstridsvagnarna innan den skrotades ut på 90-talet. Endast 25 av 250 stycken sparades för att användas som bytesobjekt till olika museum. Sten Engströms modell är till skillnad från de andra modellerna driven med gasturbin och inte el. Den är byggd i skala 1:5, fem gånger mindre än originalvagnen 

Missa inte detta unika tillfälle att få se och uppleva denna otroligt skickligt tillverkade miniatyrstridsvagn 103 C nu under Motorsportveckan på Arena Flyget söndag 9 juni.

Sten Engström och hans kompisar från minipansar.nu kan du även träffa vid Tuggen-området mellan Björkborn och Bofors stationsområde under lördag 8/6.Den här artikeln är publicerad onsdag 22 maj

TOP 20 bilar hos Storängen Bilvård

Fredag den 14/6 så har Storängen Bilvård reserverat hela dagen till TOP 20 bilarna och…

Läs mer

Se Karlskoga BATS spela elitseriebaseball

Välkommen till Karlskoga IP på lördag 15 juni när Karlskoga Bats tar emot Leksand i…

Läs mer

Joakim Ljunggren kör Battle of City!

Joakim Ljunggren kom ut mellan regnskurarna och gillade banan så det blev handslag med tävlingsledare…

Läs mer

Karlskoga Motorsportvecka med samverkan i närings- och föreningsliv

Karlskoga är av hävd en motorstad med ett rikt och välmående näringsliv som gemensamt sluter upp tillsammans med kommunen för att skapa ett unikt arrangemang och en folkfest med stolthet av våra traditioner med framtiden i sikte. Syftet med samarbetet är att ge publik från hela landet, deltagare, organisationer, klubbar och invånare en ökad kännedom om Karlskoga som en stad att besöka och leva i.

Vi använder cookies för att samla statistik och ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Läs mer här
Godkänn